6 Ambalaje alimentare ecologice
Indiferent dacă ai o cafenea, un restaurant sau un food truck, este important să oferi clienților opțiuni de ambalare ecologice. Trecerea de la recipiente de unică folosință din polistiren și pungi de plastic, la produse de unică folosință mai ecologice este o modalitate ușoară pentru afacerea ta de a reduce impactul asupra mediului.
Iată câteva soluții de ambalare ecologice.
Recipiente din plastic PLA
Plasticul PLA (acid polilactic) este un termoplastic obținut în mod obișnuit din zaharurile din cassava, porumb, sau trestie de zahăr.
Se folosește de obicei pentru a crea recipiente și pahare ecologice pentru alimente și băuturi. Este, de asemenea, folosit ca strat protector în pahare și recipiente fierbinți de hârtie pentru a împiedica umezirea acesteia.
Avantajele folosirii acestor ambalaje:
- are o amprentă de carbon mai mică decât materialele plastice tradiționale
- fără BPA
- potrivit atât pentru preparate calde cât și reci
Dezavantajele acestor ambalaje:
- se pot composta doar industrial
- deoarece sunt chimic diferite, trebuie reciclate corespunzător, separat de materialele plastice tradiționale
Recipiente din plastic PET
Plasticul PET (tereftalat de polietilenă) este un plastic puternic, ușor și transparent. Acesta nu reacționează cu produsele alimentare, făcându-l o opțiune populară și rentabilă pentru ambalarea alimentelor și băuturilor.
PET-ul prezintă avantajul reciclării de mai multe ori pentru a crea noi produse. Acest lucru face plasticul PET eficient din punct de vedere energetic și multe recipiente pentru alimente sunt adesea fabricate cu conținut reciclat.
Avantajele utilizării acestui tip de ambalaj:
- au o construcție durabilă, rezistentă la rupere
- majoritatea sunt sigure la temperaturi scăzute, ceea ce le face excelente pentru transportul alimentelor/băuturilor reci
- 100% reciclabil – cel mai ușor și cel mai frecvent reciclat plastic
- fără BPA
Recipiente din trestie de zahăr / bagasă
Bagasa este un material regenerabil pe bază de plante, realizat din deșeurile de plante de trestie de zahăr rămase după ce a fost extras zahărul.
Acest material fibros este utilizat pentru a crea recipiente durabile care să atragă consumatorii conștienți de mediu. Necesită mult mai puțină energie pentru a se produce decât produsele din plastic.
Avantajele utilizării acestui tip de ambalaj:
- potrivit atât pentru preparate calde, cât și reci
- suficient de robust pentru a susține alimente preparate cu uleiuri sau grăsimi
- 100% biodegradabil și compostabil
- se poate folosi în cuptorul cu microunde și depozita în frigider
- nu conține coloranți toxici
Dezavantajele acestor ambalaje:
- trebuie compostate într-o instalație comercială de compostare
- mai costisitoare decât alte alternative
Recipiente realizate din frunze de palmier
Această opțiune se potrivește perfect food truck-urilor sau standurilor pentru evenimente. În acest caz clienții vor consuma, cel mai probabil, alimente sau băuturi în imediata apropiere a locului în care acestea sunt servite.
Recipientele din frunze de palmier sunt opțiuni de ambalare elegante pentru festivaluri, târguri, piețe și orice tip de eveniment în care mâncarea este servită pe loc.
Sunt realizate din frunze căzute 100% regenerabile și compostabile la care se adaugă apa. Ambalajele din frunze de palmier nu conțin toxine dăunătoare și sunt biodegradabile în mod natural în termen de două luni de la utilizare.
Avantajele utilizării acestui tip de ambalaj:
- naturale, nu prezintă substanțe chimice în componență
- pot fi utilizate la la cuptorul cu microunde
- sunt biodegradabile, compostabile și regenerabile
- nu reacționează cu alimente sau lichide și pot fi utilizate atât cu alimente calde, cât și reci
Recipiente realizate din hartie Kraft
Recipientele sunt realizate din hârtie kraft ecologică, reciclabilă, care este fabricată din resurse regenerabile. Acestea oferă o durabilitate suplimentară, datorită unei acoperiri cu folie poli laminata. Astfel, permite ambalarea unei varietăți mai largi de alimente atât calde, cât și reci.
Avantajele utilizării acestui tip de ambalaj:
- rezistente la scurgeri și grăsimi, suficient de puternice pentru a rezista la sosuri și uleiuri
- respirabil pentru a lăsa aburul și umezeala să iasă, astfel alimentele nu se umezesc
- culoarea kraft naturală nu conține coloranți toxici
- reciclabil și conține de obicei conținut reciclat
6 Ambalaje alimentare ecologice
Recipiente realizate din fibră modelată
Fibra modelată este fabricată dintr-o varietate de materii prime reciclate, cum ar fi hârtia sau cartonul. Fibra de celuloză este utilizată pentru a crea cofraje de ouă, cutii de carton, recipiente de transport și tăvi pentru servicii alimentare.
Avantajele utilizării acestui tip de ambalaj:
- realizate din conținut reciclat și resurse regenerabile
- de obicei, nu conțin aditivi chimici sau coloranți
- sunt biodegradabile și 100% reciclabile
- sunt avantajoase din punct de vedere economic
De ce sa treceți la ambalaje alternative?
Produsele realizate din spumă de polistiren expandat (EPS), sunt foarte rar reciclate. Puține autorități locale acceptă produsele din polistiren. Există puține centre de reciclare care acceptă și reciclează polistirenul, datorită procesului dificil și costisitor.
Drept urmare, acestea ua devenit o problemă majoră de mediu din mai multe motive:
- Styrofoam-ul nu este biodegradabil, ceea ce înseamnă că nu se degradează în mod natural în timp și ocupă aproximativ 1/3 din spațiul destinat depozitarii deșeurilor din lume.
- se descompun în bucăți mai mici care poluează pământul și apele. Acest lucru înseamnă probleme pentru animalele sălbatice și îngreunează eforturile de curățare.
- studiile sugerează că stirenul, principalul ingredient al spumei de polistiren, este probabil un cancerigen. Poate provoca probleme de sănătate în cazul expunerii îndelungate.
Alimentele și industriile de ambalare a alimentelor au, în mod colectiv, un impact enorm asupra mediului. De asemenea au un impact asupra oamenilor și comunităților din întreaga lume.
Adoptarea unor politici de achiziții durabile pentru ambalaje ecologice pot contribui la îmbunătățirea impactului asupra mediului înconjurător. Ambalajul alimentar, inclusiv materialul din care este fabricat și cum este reciclat, este la fel de important.
Fiecare decizie poate face diferența între o afacere sustenabilă, de viitor și una nesustenabilă.
6 Ambalaje alimentare ecologice